ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΣΕ ΤΗΝΟ, ΠΑΡΟ ΚΑΙ ΣΟΥΜΕΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - Virgin of Tinos, Paros and Soumela

0

 Δεκαπενταύγουστος! Οι Έλληνες γιορτάζουν την Παναγιά τους! Την Κοίμηση της μητέρας του Χριστού, αλλά και μάνας και προστάτιδας Ελλάδας και Κύπρου! Πολιούχο της Κωνσταντινούπολης κάποτε και μάνα έπειτα των σκλαβωμένων, μα και πρωτοκαπετάνισσα της Ελευθερίας του 1821, που στην άλλη γιορτή της, στον Ευαγγελισμό, ξεσηκώθηκαν υπέρ Πίστεως και Πατρίδος! Υπέρμαχο Στρατηγό του 1912 -'13, μα και του 1940 - 41, που ξεκίνησαν και αυτά εκεί στην Τήνο! Στο σπίτι της! Που γιορτάζει και φέτος με λαμπρότητα την Ευαγγελίστρια, όπως και τόσες γωνιές της Ελληνοσύνης.

  Και η εορτή, μπορεί να ξεκινάει με την λύπη της Κοίμησης, μα προχωρά με την χαρά της Μετάστασης, της ανάστασης δηλαδή και μεταφοράς της θαυματουργικά στον ουρανό, πλάι στην εκτυφλωτική δόξα του Υιού της και Θεού μας, που θα ήταν αδύνατο να αφήσει την μανούλα του στον τάφο και τη φθορά! Μα την ανέβασε πάνω στα ουράνια, άφθαρτη και αεικίνητη, να μεσιτεύει και να προστρέχει για όλους εμάς, που μας αγαπά σαν παιδιά της. Άτακτα πολλές φορές, ανυπάκουα, μα και φιλότιμα πότε πότε και θερμά και παλικαρίσια κάπου κάπου, γιατί όλα λίγο πολύ έχουν ζήσει ένα θαύμα της Μάνας, προς δόξα Χριστού.

  Για τούτο και ο δεκαπενταύγουστος λέγεται στην Ελλάδα και "Πάσχα του καλοκαιριού"! Μάλιστα σε πολλά μέρη κάνουν και τον Επιτάφιο της Παναγιάς, όπου και του Υιού της το Πάσχα.

  Και όπως τότε πρώτη εκείνη πρόσεξε με την στοργική φροντίδα της, ότι τέλειωσε το κρασί στον γάμο της Κανά, παρακαλώντας τον Υιό της να επέμβει και παρότι Εκείνος δεν ήθελε ακόμη να φανερωθεί, της έκανε τελικά το χατήρι, μετατρέποντας θαυμαστά το νερό σε υπέροχο κρασί, έτσι και τώρα και πάντα, Τον παρακαλεί για όλους εμάς, μαζί και χωριστά και κατά αίτημα και παράκληση, αλλά και για την Ελλάδα και την Κύπρο μας, που τόσο την αγαπούν και την τιμούν.

  Της χρωστάμε την Λευτεριά μας, την δόξα μας και την μακροθυμία του Θεού για τις στραβοτιμονιές μας και την συχνή αμνησία, αχαριστία και λησμονιά μας.

  Μα να που έρχεται πάλι η γιορτή και οι θύμησες των θαυμάτων και οι ευγνωμοσύνες μας σε εκείνην, την πνευματική μάνα και προστάτιδα των Ελλήνων και μητέρα του παντοδύναμου μα και ταπεινού Χριστού!


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΩΝ 2021

ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ ΤΗΝΟΥ, Κυκλάδες, Αιγαίο


ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021 
7:00 μ.μ. Τέλεση επιμνημόσυνης δέησης, καταθέσεις στεφάνων στο κενοτάφιο Κ/Δ "ΕΛΛΗ" από τον Αρχηγό ΓΕΝ, τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμαρχο Τήνου και τον Σεβασμιώτατο Πρόεδρο της Διοικούσης Επιτροπής του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου. 

8:00 μ.μ. Τέλεση Μεγάλου Αρχιερατικού Εσπερινού, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου – Τήνου κ Δωροθέου Β΄. 

11:00 μ.μ. Τέλεση Ιεράς Παρακλήσεως. 


ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021
2:30 π.μ. Τέλεση Όρθρου και Θείας Λειτουργίας (αγρυπνία)

7:00 π.μ. Γενική χαρμόσυνη κωδωνοκρουσία. όλων των Ιερών Ναών της πόλεως Τήνου

7:00 π.μ. Τέλεση Όρθρου Ιεράς Πανηγύρεως. 

8:30 π.μ. Τέλεση Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου – Τήνου κ Δωροθέου Β΄. 

12:00 μ.μΡίψη στεφάνου στον υγρό τάφο του Κ/Δ "ΕΛΛΗ" από τον Εκπρόσωπο της Κυβερνήσεως και τη Στρατιωτική ηγεσία. Τιμητικοί κανονιοβολισμοί από το "ΚΑΝΟΝΑΚΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΣ". 


ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗ, Πάρος, Κυκλάδες


ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021
7.00 Όρθρος και Θεία Λειτουργία.

20:00 Μέγας Εόρτιος Πανηγυρικός Εσπερινός, μετά Αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος χοροστατούντος του παραπεδημούντος Παρίου Επισκόπου, Θεοφιλεστάτου Κεράμων κ. Βαρθολομαίου (Μοστράτου) και συγχοροστατούντος του Σεβασμιωάτου Μητροπολίτου Παροναξίας κ. Καλλινίκου. Κατά την Ακολουθία της Λιτής θα πραγματοποιηθεί η περιφορά της Ιεράς Εικόνος και του Επιταφίου της Παναγίας στον περίβολο του Ιερού Ναού, όπου και θα τελεστεί η Ακολουθία της Αρτοκλασίας.

23:00 Έναρξη Αγρυπνίας που θα περιλαμβάνει Μικρό Απόδειπνο, Όρθρο (με τα εγκώμια της Υπεραγίας Θεοτόκου) και Θεία Λειτουργία


ΠΕΜΠΤΗ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021
7:00 Έναρξη Όρθρου

8:30 Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετά Θείου Κηρύγματος, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Καλλινίκου και συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεράμων κ. Βαρθολομαίου

20:00 Μεθεόρτιος Αρχιερατικός Εσπερινός μετά Αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεράμων κ. Βαρθολομαίου. Εν συνεχεία θα ψαλεί η Ακολουθία της Μεγάλης Παρακλήσεως

ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ, Βέρμιο, Μακεδονία


ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021
7.00 Όρθρος και Θεία Λειτουργία.

9:15 - 19.00 Προσκύνησις Ιεράς Εικόνας

19:00 Μέγας Εσπερινός μετ’ Αρχιερατικής συγχοροστασίας

21:15 Τράπεζα


ΠΕΜΠΤΗ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021
5:00 Θεία Λειτουργία στον Μικρό Ναό και Θεία Κοινωνία Προσκυνητών

7:00 - 10.45 Όρθρος και Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας κ.κ Παντελεήμονος

09:45 Πέρας προσέλευση επισήμων

10:45 Επίσημη έξοδος της Αγίας Εικόνας και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη

11:15 Διάλλειμα – Καφές και συνάντηση εκπροσώπων αρχών με εκπροσώπους Ποντιακών Σωματείων στο Μελισσανίδειο Μέλαθρο

13:00 Τράπεζα

19:00 Πανηγυρικός Μεθεόρτιος Εσπερινός – Προσκύνηση Ιεράς Εικόνας


ΒΡΕΙΤΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ - BOOKING HOTEL

Booking.com

Booking.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top